M:
Z uwagi na dużą próbę oszacowania przedziału ufności dla średniej
dokonamy zgodnie z wzorem 5.2.
W poniższej tablicy roboczej wykonano
obliczenia pomocnicze dla ustalenia wartości średniej x̅ i odchylenia
standardowego s(x) wydatków w wylosowanej próbie.
Kwota wydatków w zł ( x
i ) Liczba gospodarstw ( n
i )
500 – 1000 40
1000 – 1500 65
1500 – 2000 55
2000 – 2500 30
2500 – 3000 10
Razem 200
ẋ
i · n
i ẋ
i – x̅ ( ẋ
i – x̅ )
2 · n
i
30.000 − 762,5 23.255.487,5
81.250 − 262,5 4.478.643,75
96.250 237,5 3.102.581,25
67.500 737,5 16.317.925,0
27.500 1237,5 15.315.300,0
302.500 X 62.469.937,5
Otrzymujemy:
| | 302500 | |
x̅ = |
| = 1512,50 zł |
| | 200 | |
| | 62469937,5 | |
s(x) = √ |
| = 558,9 zł |
| | 200 | |
Z tablic dystrybuanty rozkładu normalnego (tablica 1. w Aneksie)
| | 99 | |
odczytujemy tt dla |
| = 0,495; jako wartość najbardziej zbliżoną do tej |
| | 2 | |
wielkości przyjmujemy 0,4951, której odpowiada t
t = 2,58.
Podstawiając uzyskane wielkości do wzoru 5.2 otrzymujemy:
| | 558,9 | | 558,9 | |
1512,5 – 2,58 · |
| < E(x) < 1512,5 + 2,58 · |
| |
| | √200 | | 200 | |
1512,5 −101,98 < E(x) < 1512,5 + 101,98
1410,52 < E(x) < 1614,48 zł
Otrzymany przedział z prawdopodobieństwem 0,99 pokrywa nieznaną
średnią roczną kwotę wydatków na zakup artykułów przemysłowych przez
wszystkie gospodarstwa domowe.