B
B:
Respondenci zostali poproszeni o odpowiedź na pytanie:
Ile osób liczy twoja rodzina?
Średnia liczba osób w rodzinie jest równa 4.
Ustal liczbę x
Wyniki przedstawiono w tabeli:
Liczba osób w rodzinie Liczba respondentów
3 6
4 12
x 2
| 3*6 + 4*12 + X*2 | |
| = 4 |
| 3 + 4 + X | |
24 kwi 17:15
. :
No i

Który raz to samo zadanie będziesz dawać?
24 kwi 18:05
M:
| 3 × 6 + 4 × 12 + X × 2 | |
| = 4 / × 3 + 4 + X |
| 3 + 4 + X | |
66 + 2 X = 28 + 4 X / − 28 − 2 X
38 = 2 X / ÷ 2
19 = X
24 kwi 22:47
Mila:
Błędny mianownik. Już pisałam wcześniej.
Zamiast 3+4+x ma być:
6+12+2=20
(3*6+4*12+2*x):20=4
18+48+2x=4*20
66+2x=80
2*x=80−66
2*x=14
x=7
24 kwi 22:56