Kąty
Peter: Trzy kąty wielokąta wypukłego mają po 120* a reszta po 160* . Oblicz ile boków ma ten wielokąt
i oblicz sumę miar jego kątów wewnętrznych.
24 kwi 13:17
. :
3*120 + x*160 = (x+3 − 2)*180
Stad x =...? Więc jaka będzie suma kątów tegoż wielokąta?
24 kwi 14:22
ite:
czy to zadanie nie ma nieskończenie wielu rozwiązań?
24 kwi 14:39
Peter: Faktycznie, zapomniałem o wzorze na sumę kątów wew. n−kąta. x=9 więc boków jest 12 a suma kątów
to 1800*
24 kwi 14:41
ite: mój błąd, już doczytałam treść
24 kwi 15:23