zadanie
mm: A takie zadanko?
Dane sa liczby: 4, x+1, 6. Średnia tych liczb wynosi 5. Oblicz x.
23 kwi 20:22
M:
11 + x = 15 / − 11
x = 4
23 kwi 20:31
Mila:
Masz podaną średnią 3 liczb ( np. ocen − to umiesz sobie policzyć)
1) 3*5=15
2) 4+6=10
3)15−10=5 tyle zostaje na nieznaną liczbę (x+1)
4) x+1=5 to x=4
23 kwi 21:47
mm: tylko czemu tam razy 3? a nie 4?
24 kwi 01:34
wredulus_pospolitus:
A ile liczb masz podanych w danych zadania
24 kwi 06:12
mm: 4?
24 kwi 22:56
Mila:
Dane są liczby: 4, x+1, 6
Masz podane trzy liczby dla których obliczono średnią arytmetyczną.
Umiesz policzyć sobie średnią arytmetyczną ocen z matematyki?
24 kwi 23:03
U:
Pierwsza liczba 4
Druga liczba x + 1
Trzecia liczba 6
Sumie trzy liczby
24 kwi 23:05
mm: ok, dzinki ludzie!
25 kwi 11:56