trójkat
cztery: Niech h1, h2 h3 to długości wysokości trójkąta. Udowodnij, że h1+h2+h3 = (s2+4Rr+r2)/2R,
gdzie s to połowa obwodu, R to promień okręgu opisanego, a r to promień wpisanego.
23 kwi 13:17
wmboczek: zamień wysokości na pola i boki h1=2P/a
R=abc/4P
r=P/s
sporo się skróci i uprości, pozostanie jeszcze wzór Herona
P2=s(s−a)(s−b)(s−c)
23 kwi 18:21
cztery: A co się skróci? Bo jakoś nie wiem
23 kwi 18:27
wmboczek: pole P, dalej to już tylko przekształcenia równoważne wzorów przy czym opłaca się zostawić
a,b,c i s
23 kwi 18:39
cztery: Gdzie P się skróciło jak

Możesz napisać
23 kwi 20:19