Stereometria
Kamil: podstawą ostrosłupa ABCDS jest kwadrat ABCD o boku długości 4. Odcinek DS jest wysokością
ostrosłupa i ma długość 6. Punkt m jest środkiem odcinka DS. Oblicz pole przekroju ostrosłupa
płaszyzną przechodzącą przez krawędź BC podstawy i punkt m
7 mar 21:27
Basia:

wiem jak to policzyć, ale to koszmar
H
2+(
a2)
2=h
b2
36+4=h
b2
h
b2=40
h
b=2
√10
stąd policzę sinβ i długość krawędzi bocznej b
tgγ=tg(180−(α+β))=tg(α+β)
z tw.sinusów wyliczę x i z
y=b−x
δ − kąt ściany bocznej przy wierzchołku
tgδ=tg(180−2β)=tg2β
mając δ i y z tw.cosinusów wyliczę c
przekrój jest trapezem równoramiennym o podstawach
a,c
i ramionach
z
policzenie jego pola jest już fraszką
czy ktoś potrafi to jakoś prościej rozwiązać ?
8 mar 01:38
Basia: ramię b można oczywiście prościej; z tw.Pitagorasa
8 mar 01:55