granica
Ułan: | | m2ex+mex−3−x | |
Wyznacz m ( o ile istnieje) takie że limx → 3 |
| =2 |
| | x−3 | |
23 kwi 12:36
wredulus_pospolitus:
'szpitala' mieliśmy już
23 kwi 12:42
Ułan: tak był juz
23 kwi 13:16
Ułan: A jak sie do tego zabrać?
23 kwi 13:18
Ułan: ?
23 kwi 20:41
PR713: Liczysz pochodną licznika i mianownika, podstawiasz za x i wyznaczasz m
24 kwi 18:44
Ułan: A czemu można tutaj zastsować tw Hospitala?
28 kwi 08:22
123: Zawsze można
28 kwi 08:36
Ułan : Do kazdej granicy można
28 kwi 08:39
wredulus_pospolitus:
1) nie, nie można do każdej granicy zastosować 'szpitala'
2) w tym przypadku wiemy, że ta granica ma wynosić '2', natomiast mianownik tejże granicy −−>
0, związku z tym licznik tejże granicy także musi dążyć do 0 (wtedy mamy symbol nieoznaczony
i jedyną możliwość dla której ta granica będzie równa 2)
Takie oto uzasadnienie powinno nauczycielowi wystarczyć.
28 kwi 09:06
wredulus_pospolitus:
haaa ... dałem się nabrać
28 kwi 09:12
wredulus_pospolitus:
1) zakładamy że istnieje takie 'm' dla którego ta granica będzie = 2
2) związku z tym licznik musiałby się = 0 , mamy symbol nieoznaczony, jedziemy 'szpitalem'
3) lim ... = H = lim m
2e
x + me
x−3 = e
3m
2 + m
= 2 −−−> e
3m
2 + m − 2 = 0 i
wychodzą nam jakieś (brzydkie) dwa rozwiązania
4)Wracamy jedynak do naszego założenia i sprawdzamy, kiedy licznik będzie = 0
5) e
3m
2 + m − 3 = 0
6) Mamy więc układ równań:
| ⎧ | e3m2 + m − 2 = 0 | |
| ⎩ | e3m2 + m − 3 = 0 |
|
który jest sprzeczny
28 kwi 09:16
123: Można do wszystkich granic stosować szpitala
28 kwi 17:51
123: ale no chyba tylko dla nieoznaczonych
28 kwi 17:53
wredulus_pospolitus:
| | f(x) | |
123 −−−− 'szpitala' można stosować dla granic postaci lim |
| gdy mamy symbol |
| | g(x) | |
28 kwi 22:07
123: tak doczytałem, za rok na studia
29 kwi 17:53