Graniastosłup sześciokątny - rozszerzenie
John: W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym najdłuższa przekątna ma długość d i tworzy kąt
α z krawędzią boczną. Objętość tego graniastosłupa wyraża się wzorem kd3sin2αcosα, gdzie k
jest stałym współczynnikiem liczbowym. Oblicz k.
23 kwi 12:26
wredulus_pospolitus:
| | d | |
zacznijmy od tego, że |
| = a −−− krawędź podstawy |
| | 2 | |
H
ostrosłupa =
√b2 − a2 gdzie b −−− krawędź boczna
kombinuj dalej
23 kwi 12:32
wredulus_pospolitus:
w sumie to −−− H
ostrosłupa = a*tgα −−− troszeczkę prościej zapisane
23 kwi 12:33
John: Kombinuję, ale cały czas zostaje mi w odpowiedzi k=(3√3/16)tgα, a w odpowiedziach jest
k=3√3/16
23 kwi 12:37
John: Zamieniłem H=dcosα i apodstawy=dsinα/2
23 kwi 12:38
John: A dlaczego d/2=a? d − to przekątna graniastosłupa, a nie przekątna podstawy
23 kwi 12:43
wredulus_pospolitus:
kuźwa ... absolutnie źle przeczytałem treść zadania −−− wybacz
23 kwi 12:43