matematykaszkolna.pl
trygonometria ziemia: czy jak mam nierownosc trygonometryczna i podziela ja przez cos x i zaloze ze cos x =/= 0 to potem mam popatrzzec dla jakis wartosci w tym przedziale cos x = 0 i jesli te rozwazania pokrywaly by sie z rozwiazaniami tamtych rownan ktore mi wyszly to te poszczegolne rozwiazania nalezy wywalic tak?
23 kwi 11:35
wmboczek: nie do końca bo jeszcze znak cosx jest ważny, lepiej wyłączyć przed nawias i znak nierównosci > czy >=
23 kwi 15:17
Ziemia: Że co
23 kwi 16:22
ziemia: chodzi o taki przykład <−π ; 2π) 2cos2 x + 4sin2 x + 23 sinx * cosx = 2 i doprowadzilem tak ze 2sinx (sinx + 3 cosx) = 0 sinx = 0 lub i tu podzielilem przez cos x i mi wyszlo tg x = −3 i teraz rozwiazania obu to to x=0 x=−π x=π oraz x= −π/3 x=2/3 π x = 5/3 π i wyszlo mi ze w tym przedziale cos x = 0 dla x = −π/2 i x=π/2 i x =3/2 π i teraz zadne rozwiazania z cos x = 0 w tym przedziale nie pokryly sie z gornymi rozwiazaniami wiec moge je zostawic ? Czy to bledne rozumowanie i czegos brakuje?
23 kwi 17:06
Aruseq: Skoro żadne z rozwiązań się nie pokrywa to nic nie wyrzucasz. Aby było w pełni poprawnie rozpatrz jeszcze, co się dzieje dla cosx=0, gdyż nie możesz sobie tak po prostu podzielić przez coś, co może być zerem
23 kwi 18:46
ziemia: w jakim sensie popatrz co sie dzieje dla cosx=0 ? To nie wystarczy? i wyszlo mi ze w tym przedziale cos x = 0 dla x = −π/2 i x=π/2 i x =3/2 π
23 kwi 21:30
Mila: Możesz rozwiązać tak: (sinx + √3 cosx)=0 /:2
1 3 

sinx+

cosx=0
2 2 
 π π 
sinx cos (

)+sin

cosx=0
 3 3 
 π 
sin(x+

)=0
 3 
 π 
x+

=π+kπ
 3 

x=

+kπ
 3 
i teraz
 π 
k=−1 to x=−

3 

k=0 to x=

3 

k=1 to x=

3 
więcej nie będzie,
23 kwi 21:40
ziemia: no wiem ale mi chodzi jak postepowac gdy bede musial podzielic przez tego cosinusa
23 kwi 21:56
Mila: Dobrze sobie poradziłeś. Ja podałam alternatywny sposób bez dylematu: dzielić, czy nie dzielić? emotka
23 kwi 23:38
ziemia: czyli wystarczyc odrzucic jesli x by sie pokrywaly z tym odrzucanym zalozeniem cos x = 0
24 kwi 19:47
Mila: Zrobiłabym tak: (sinx + √3 cosx) = 0
 π 
cosx=0⇔x=

+kπ
 2 
 π π 
sin

+3*cos

=1≠0
 2 2 
 π 
x=

nie spełnia równania
 2 
sinx + √3 cosx = 0 sinx=−3cosx /: cosx
sinx 

=−3
cosx 
tgx=−3
24 kwi 20:08
ziemia: no ale ogólnie w takich zadainach gdy dziele przez funkcje ktora moze byc rowna 0 wystarczyc odrzucic jesli x by sie pokrywaly z tym odrzucanym zalozeniem cos x = 0 (kiedy funkcjaa jest rowna 0)
25 kwi 13:13