trygonometria
ziemia: czy jak mam nierownosc trygonometryczna i podziela ja przez cos x i zaloze ze cos x =/= 0
to potem mam popatrzzec dla jakis wartosci w tym przedziale cos x = 0 i jesli te rozwazania
pokrywaly by sie z rozwiazaniami tamtych rownan ktore mi wyszly to te poszczegolne rozwiazania
nalezy wywalic tak?
23 kwi 11:35
wmboczek: nie do końca bo
jeszcze znak cosx jest ważny, lepiej wyłączyć przed nawias
i znak nierównosci > czy >=
23 kwi 15:17
Ziemia: Że co
23 kwi 16:22
ziemia: chodzi o taki przykład
<−π ; 2π)
2cos2 x + 4sin2 x + 2√3 sinx * cosx = 2
i doprowadzilem tak ze
2sinx (sinx + √3 cosx) = 0
sinx = 0 lub i tu podzielilem przez cos x
i mi wyszlo tg x = −√3
i teraz rozwiazania obu to to
x=0
x=−π
x=π
oraz
x= −π/3
x=2/3 π
x = 5/3 π
i wyszlo mi ze w tym przedziale cos x = 0 dla
x = −π/2 i x=π/2 i x =3/2 π
i teraz zadne rozwiazania z cos x = 0 w tym przedziale nie pokryly sie z gornymi rozwiazaniami
wiec moge je zostawic ? Czy to bledne rozumowanie i czegos brakuje?
23 kwi 17:06
Aruseq: Skoro żadne z rozwiązań się nie pokrywa to nic nie wyrzucasz. Aby było w pełni poprawnie
rozpatrz jeszcze, co się dzieje dla cosx=0, gdyż nie możesz sobie tak po prostu podzielić
przez coś, co może być zerem
23 kwi 18:46
ziemia: w jakim sensie popatrz co sie dzieje dla cosx=0 ? To nie wystarczy?
i wyszlo mi ze w tym przedziale cos x = 0 dla
x = −π/2 i x=π/2 i x =3/2 π
23 kwi 21:30
Mila:
Możesz rozwiązać tak:
(sinx + √3 cosx)=0 /:2
| | π | | π | |
sinx cos ( |
| )+sin |
| cosx=0 |
| | 3 | | 3 | |
i teraz
więcej nie będzie,
23 kwi 21:40
ziemia: no wiem ale mi chodzi jak postepowac gdy bede musial podzielic przez tego cosinusa
23 kwi 21:56
Mila:
Dobrze sobie poradziłeś. Ja podałam alternatywny sposób bez dylematu:
dzielić, czy nie dzielić?
23 kwi 23:38
ziemia: czyli wystarczyc odrzucic jesli x by sie pokrywaly z tym odrzucanym zalozeniem cos x = 0
24 kwi 19:47
Mila:
Zrobiłabym tak:
(sinx + √3 cosx) = 0
| | π | |
x= |
| nie spełnia równania |
| | 2 | |
sinx + √3 cosx = 0
sinx=−
√3cosx /: cosx
tgx=−
√3
24 kwi 20:08
ziemia: no ale ogólnie w takich zadainach gdy dziele przez funkcje ktora moze byc rowna 0 wystarczyc
odrzucic jesli x by sie pokrywaly z tym odrzucanym zalozeniem cos x = 0 (kiedy funkcjaa jest
rowna 0)
25 kwi 13:13