trojmian
ziemia: Reszta z dzielenia wielomianu W (x) przez dwumian x − 1 jest równa 1, zaś reszta z dzielenia
tego wielomianu przez x + 2 jest równa −14. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W (x)
przez trojmian x2 + x − 2
i w rozwiazaniach mowia ze reszta dzielenia tego wielomianu bedzie funkcja liniowa ale skad to
wiadomo? jak to zrobic?
22 kwi 23:46
niebo:
P(x)=x2+x−2 =(x−1)(x+2)
W(x)=P(x)*Q(x)+R(x) , R(x) −− jest wielomianem stopnia co najwyżej pierwszego
bo P(x) jest stopnia drugiego
W(x)= (x−1)(x+2)*Q(x) +ax+b
1=W(1)= 0 +a*1+b ⇒ a+b=1
−14=W(−2)= 0 −2a+b ⇒ −2a+b= −14
− −−−−−−−−
3a=15 ⇒ a=5 to b= −4
R(x)= 5x−4
=========
23 kwi 00:05
ziemia: ale czemu wiadomo skoro mnozymy p(x) stopnia drugiego ok ale mnozmyh przez Q(x)
23 kwi 00:12
ziemia: no bo P(x) jest stopnia drugiego ale skad wiadomo ze r(x) jest pierwszego? Jak w(x) byloby np
4 stonia to co
23 kwi 00:15
wredulus_pospolitus:
reszta z dzielenia ZAWSZE będzie wielomianem stopnia conajmniej o 1 niższy niż stopień
wielomianu przez który dzielimy
skoro Q(x) jest stopnia drugiego, to zapisujemy wielomian R(x) jako wielomian ax + b (z
obliczeń później oczywiście może nam wyjść, że a = 0, jednak na etapie zapisu ogólnej postaci
reszty, tego nie wiemy jeszcze)
23 kwi 06:57
ziemia: Q(x) Jest stopnia drugiego czy P(x)?
23 kwi 09:03
ziemia: no ale jak P(x) jest st 2 to przecieez jak w(x) bedzie np czwartego to reszta bedzie
kwadratowa a nie liniowa
23 kwi 09:04
wredulus_pospolitus:
oczywiście, chodziło mi o P(x).
09:04 −−− nieee ... spróbuję to w ten sposób wyjaśnić:
jeżeli dzielisz liczby całkowite przez siebie ... jaka może być reszta?
Jak masz 3021 : 30 to reszta z tego dzielenia nie będzie przecież 51 czy też 81, tylko 21
(liczba mniejsza od 30).
Analogicznie przy dzieleniu wielomianów przez siebie możemy mówić o ich stopniu.
Wielomian możemy dzielić tak długo, aż to co pozostało nam do dzielenia jest stopnia co
najmniej takiego jak wielomian przez który dzielimy.
| | x5+2x4+3x3+4x2 + x + 7 | |
Na przykład: |
| = |
| | x2+x+1 | |
| | x3(x2+x+1) + x4 + 2x3 + 3x2 + x + 7 | |
= |
| = |
| | x2+x+1 | |
| | x3(x2+x+1) + x2(x2+x+1) + x3 + 2x2 + x + 7 | |
= |
| = |
| | x2+x+1 | |
| | x3(x2+x+1) + x2(x2+x+1) + x(x2+x+1) + x2 + x + 7 | |
= |
| = |
| | x2+x+1 | |
| | x3(x2+x+1) + x2(x2+x+1) + x(x2+x+1) + 1(x2 + x + 1) + 6 | |
= |
| = |
| | x2+x+1 | |
| | 6 | |
= (x3 + x2 + x + 1)(x2+x+1) + |
| −−−> R(x) = 6 |
| | x2+x+1 | |
Nie możesz podzielić wielomianu przez wielomian, który jest wyższego stopnia, dlatego to co
zostanie, zostaje resztą z dzielenia. Tak jak przy liczbach całkowitych, gdy zostaje nam do
podzielenia liczba mniejsza od dzielnika, to jest to nasza reszta.
23 kwi 09:32
ziemia: to reszta z dzielenia zawsze jest liniowa?
23 kwi 10:58
wredulus_pospolitus:
nieee
| x5 + x2 + 1 | | x2+1 | |
| = x2 + |
| |
| x3 | | x3 | |
reszta z dzielenia jest wielomianem O MINIMUM 1 STOPIEŃ NIŻSZYM niż wielomian przez który
dzielimy
23 kwi 11:18
ziemia: aaa
23 kwi 11:34