Dyskonto
xyzzz: Pan x zawarł umowę z bankiem, na mocy której otrzyma pewną sumę po trzech latach od jej
zawarcia. Musi jednak wpłacić 5000 zł od razu, a następnie po otrzymaniu pieniędzy dwukrotnie,
co roku wpłacać po 2000zł. Ile pieniędzy otrzyma, jeżeli i = 6%?
22 kwi 21:31
: za mało informacji
23 kwi 10:24
wredulus_pospolitus:
czemu uważasz, że jest za mało informacji ?
jak wygląda przepływ pieniędzy:
rok 0: −5000 PLN
rok 1: 0
rok 2: 0
rok 3: + X PLN
rok 4: −2000 PLN
rok 5: −2000 PLN
zakładamy, że jest to pierwszy na świecie 'non profit' bank, więc summa summarum wszystko ma
się zgadzać kwotowo po uwzględnieniu i = 6%
Tak więc:
X*1.062 = 5000*1.065 + 2000*1.06 + 2000
rozwiązujemy takie oto proste równanie i po krzyku
23 kwi 10:48