Planimetria - zadanie ze środkową w trójkącie dowolnym
Althea:

W trójkącie ABC punkt D leżący na boku BC dzieli ten bok na dwa odcinki BD i DC tak, że
|BD|

DC|=2:3.
Odcinek AD przecina środkową BM w punkcie K. Wyznacz stosunek długości odcinków MK i KB.
(Liceum)
Wyliczyłam niby, że:
P
ABC = 5ab sinγ
P
ACD = 3ab sinγ
P
ADB = 2ab sinγ
Oraz próbowałam coś dziubać z twierdzeniem cosinusów w trójkątach ABC, ACD i CMB, ale nic z
tego. W żaden sposób nie mogę nic wyznaczyć jeśli chodzi o trójkąty KAM i AKB.
Ktoś byłby w stanie dopomóc?
Mila:
| MK | | PΔAMK | | v | |
1) |
| = |
| = |
| |
| KB | | PΔABK | | u | |
Małymi literami oznaczone odpowiednio pola Δ
2) MB− środkowa ΔABC:
v+u=v+5s⇔u=5s
u+2s | | 2 | | 7s | | 2 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
2v+3s | | 3 | | 2v+3s | | 3 | |
2)
II sposób
Z Tw. Menelausa:
ΔCMB przecięto prostą AD: