Trójkaty
Halinka: Dane są dwa trójkąty prostokątne 𝐴1𝐵1𝐶1 oraz 𝐴2𝐵2𝐶2. W każdym z tych trójkątów jeden z
kątów ostrych wynosi 25°. Pola tych trójkątów są równe odpowiednio 𝑃𝐴1𝐵1𝐶1=25 cm2 i
𝑃𝐴2𝐵2𝐶2=900 cm2.
Obwód trójkąta 𝐴1𝐵1𝐶1 jest 36 razy mniejszy od obwodu trójkąta 𝐴2𝐵2𝐶2.
P
F
Trójkąt 𝐴1𝐵1𝐶1 jest podobny do trójkąta 𝐴2𝐵2𝐶2 w skali 𝑘=16.
22 kwi 16:25
wredulus_pospolitus:
"F"
22 kwi 16:27
wredulus_pospolitus:
jezeli mamy skalę podobieństwa k = 16, to obwód jest podobny właśnie w skali k (a nie jest),
natomiast jest podobny w skali k2 (a nie jest)
22 kwi 16:28