Oblicz wartość wyrażenia sin alfa * cos alfa, gdy sin alfa-cos alfa=2/9
Koktysz : Oblicz wartość wyrażenia sin alfa * cos alfa, gdy sin alfa−cos alfa=2/9
22 kwi 14:32
Miikii:
(sinα − cosα)2 = (2/9)2
sinα2 − 2sinαcosα + cosα2 = 4/81 // sinα2 + cosα2 = 1 (jedynka trygonometryczna)
1 − 2sinαcosα = 4/81
− 2sinαcosα = 4/81 − 1
− 2sinαcosα = − 77/81 // : (−2)
sinαcosα = 77/162
22 kwi 14:48
wredulus_pospolitus:
podnieś to równanie obustronnie 2 i skorzystaj z jedynki trygonometrycznej ... i pozamiatane
22 kwi 14:48