równanie trygonometryczne
jack: Sprawdź, czy dla dowolnego kąta α podana równość jest prawdziwa.
| | 1 | |
sin(230°+α)cos(220°−α) = |
| cos(80°−2α) + cos420° |
| | 2 | |
Nie mam za bardzo pomysłu jak to rozwiązać
22 kwi 12:02
wredulus_pospolitus:
sin(230+a) = sin(180 + (50 + a)) = −sin(50 + a)
cos(220 − a) = cos(180 + (40 − a)) = −cos(40 − a) = −cos( 90 − (50 + a)) = −sin(50 + a)
cos(80 − 2a) = cos(180 − (100 + 2a)) = − cos( 2(50+a) ) = − [ 1 − 2sin2(50 + a)]
cos 420 = cos( 360 + 60) = cos60 = ...
podstawiasz ... i 'paczasz'
22 kwi 14:53
jack: O super dziękuje
22 kwi 15:25