Wzór Maclurina
Paweł: Wyznaczyć wzór:
b) Maclurina dla funkcji f(x) = ex
z resztą R5
Moje obliczenia:
f(0) = 1
f'(x) = ex, i tak będzie dla każdego przypadku
R5 = ec/5! * x5
Wzór maclauriana dla tego zadania to:
1 + x + 1/2 * x2 + 1/3! * x3 + 1/4! x4 + R5
Moje pytanie jest następujące: Jeśli mam załóżmy policzyć to z resztą R5 to musze tak jak
tutaj policzyć najpierw wszystkie wyrazy, które będa stały przed tą resztą (tzn. 5 pochodnych
danej funkcji i to do wzoru wstawić)?
22 kwi 11:21
X:
30 gru 05:04