Monety
Marcel: Tomek ma w skarbonce wyłącznie monety dwuzłotowe i pięciozłotowe.
W sumie ma w skarbonce 351 zł.
Gdyby dołożył do skarbonki 10 monet pięciozłotowych i dwie monety dwuzłotowe,
to miałby w skarbonce dwa razy więcej monet dwuzłotowych, niż monet pięciozłotowych.
Jeżeli oznaczymy przez x liczbę monet pięciozłotowych,
a przez y liczbę monet dwuzłotowych w skarbonce Tomka, to liczby x i y spełniają układ
równań
a) 5x+2y=351
2(x+10)=y+2
b) 5x+2y=351
x+10=2(y+2)
21 kwi 23:20
on:
a)
21 kwi 23:59