Optymalizacja
Milena: Pewna firma otrzymała zamówienie na wykonanie basenu, którego projekt przedstawiono na
poniższym rysunku.
Dno basenu ma być prostokątem o obwodzie równym 80 m, a jego głębokość ma wynosić 4 m.
Jakie wymiary w tym basenie powinno mieć dno, aby powierzchnia całkowita tego basenu była
największa? Jaki będzie koszt płytek potrzebnych do wyłożenia ścian i dna basenu, jeżeli cena
𝟏 m2 płytek wynosi 𝟐𝟑 zł.
Zapisz obliczenia
21 kwi 13:43
. :
I problem polega na?
21 kwi 14:12
. :
2*4a + 2*4b + ab = Pc(a, b)
2a + 2b = 80 podstawiasz do wzoru funkcji. Masz funkcje jednej zmiennej. Pochodna i po zabawie
21 kwi 14:13
Milena: A jak odnieść się do kosztu płytek?
23 kwi 10:54
wredulus_pospolitus:
Liczysz Pc i mnożysz przez koszt płytek (to jest przy założeniu, że nie będzie żadnych
odpadów)
23 kwi 11:21
nat: 2a+2b=80
a+b=40
b=40−a
2*4a+2*4b+ab=Pc
8a+8b+ab=Pc
Pc=8a+8(40−a)+a(40−a)
Pc=8a+320−8a+40a−a2
Pc=−a2+40a+320
delta=1600−4*(−1)*320=1600+1280=2880
√delta=√2880=24√5
a1=(−40−24√5)/−2=20+12√5
a2=(−40+24√5)/−2 < 0
Dobrze to jest?
29 lis 10:27