1 | 1 | 1 | n | |||||
∀𝑛 ∈ 𝑵+ | + | + ...+ | = | |||||
5*8 | 8*11 | (3n+2)(5+3n) | 5(5+3n) |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | * [ | − | ] | ||||
(3n+2)(3n+5) | 5−2 | 3n+2 | 3n+5 |
1 | ||
L= | ||
5*8 |
1 | 1 | |||
P= | = | =L⇔ | ||
5*(5+3*1) | 5*8 |
1 | 1 | k | |||
+....+ | = | wynika prawdziwość tego wzoru dla k+1 | |||
5*8 | (3k+2)*(5+3k) | 5*(5+3k) |
1 | 1 | 1 | k+1 | |||||
[ | +....+ | ]+ | = | |||||
5*8 | (3k+2)*(5+3k) | [3*(k+1)+2]*[5+3(k+1)] | 5*[5+3(k+1)] |
k+1 | ||
P= | ||
5*(3k+8) |
k | 1 | k*(3k+8)+5 | ||||
L= | + | = | = | |||
5*(5+3k) | (3k+5)(3k+8) | 5*(3k+5)(3k+8) |
3k2+8k+5 | (k+1)*(3k+5) | |||
= | = | = | ||
5*(3k+5)(3k+8) | 5*(3k+5)(3k+8) |
k+1 | ||
= | =P | |
5*(3k+8) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |