Kryterium porównawcze szeregów
Lucius: Nie wiem, w jaki sposob sprawdzic poprzez b{kryterium porównawcze} takie szeregi
Prosilbym o pomoc, z wytlumaczeniem, co wynika, z czego. Samo rozwiązanie chyba nie pomoże mi
tego zrozumieć...
Wszedzie suma od 1 do
∞
| | n3+1 | |
a) ∑ √ln |
| (wszystko jest pod pierwiastkiem) |
| | n3 | |
b) ∑
1n*
√sin(1n)
d) ∑ tg
2(
1n)
| | 1 | |
Tutaj oszacowalem z prawej strony przez |
| , ale nie jestem pewny, co z |
| | cos2(1n) | |
tego wynika. Tu tez prosilbym o wytlumaczenie.
20 kwi 17:48
. :
To oszacowanie nic Ci nie daje bo ograniczysz z góry szeregiem rozbieżnym
20 kwi 17:54
Lucius: Niedobrze
A gdybym oszacowal, ze szereg z przykladu c jest >=
1n i wtedy wyjdzie jego rozbieżność
20 kwi 17:59
. :
A na jakiej podstawie to oszacowanie
20 kwi 18:00
Lucius: e1/n>=1
20 kwi 18:01
Lucius: Jesli dobrze myślę
20 kwi 18:01
. :
Ach... Mówisz o podpunkcie (c)... Tak
20 kwi 18:02
Lucius: Tak
20 kwi 18:04
Lucius: Ktos zasugerowałby cos wiecej?
21 kwi 08:00
. :
(d)
sin
2(1/n) < (1/n)
2
Cos
2(1/n) > 1/4 ( Zauważ że cos
2(1/1) > cos
2(π/3) = (1/2)
2)
| | sin2(1/n) | | 4 | |
Tg2(1/n) < |
| = 4sin2(1/n) < |
| wniosek |
| | 1/4 | | n2 | |
21 kwi 08:34
. :
| | n3+1 | | n3*ln(....) | | ln(...)n3 | |
(a) ln( |
| = ln(1 + 1/n3) = |
| = |
| < |
| | n3 | | n3 | | n3 | |
I działasz dalej
21 kwi 08:39
. :
| | √sin(1/n) | | √sin(1/n | | 1 | |
1/n * √sin(1/n) = |
| = |
| * |
| < |
| | n | | √1/n | | √n*n | |
21 kwi 08:42
jc: Można też skorzystać z nierówności ln (1+x) ≤ x.
...
21 kwi 11:23
Lucius: Po pierwsze, bardzo dziekuje za wszystkie rozwiazania.
W (d) i (a) szeregi beda zbiezne, bo sa ograniczine przez 1/n
2 i 1/n
3
| | sin(1/n) | |
Nie rozumiem (b)... Skad wyniklo, ze √ |
| jest ograniczone przez 1? Ma to |
| | 1/n | |
zwiazek z granica z sinx/x−>0
21 kwi 12:25
Lucius: −>1 poprawka
21 kwi 12:26
Lucius: I jak wy podchodzicie do rozwiazywania tych szeregow? Czy to kwestia intuicji po wielu
przerobionych przykladach, czy moze jest jakas metoda, ktora to zadanie ulatwia?
21 kwi 12:27
. :
Dokładnie z tej zacząłem swój tok myślenia
21 kwi 12:53
. :
Tylko istotne jest ze sin(x) < x dla x>0
| | sin(1/n) | |
Stad wiemy że |
| < 1 |
| | 1/n | |
Natomiasy wszystko w główce mi się narodziło od tejże właśnie granicy
21 kwi 13:00
Lucius: Rozumiem. Dziekuje wielce.
21 kwi 14:18
Lucius: A z tym "e" nic nie przychodzi na mysl?
21 kwi 14:19
jc: e1/n > 1
21 kwi 15:07
. :
Przecież (c) sam zrobiłeś, więc je pominąłem.
21 kwi 16:14
Lucius: Nie bylem pewny, czy poprawnie
21 kwi 19:33
wredulus_pospolitus:
a co do Twojego pytania z 12:27 ... niestety, ja osobiście robię 'na czuja' czyli patrzę co
mamy w przykładzie i oceniam czy to raczej będzie zbieżne czy rozbieżne ... następnie działam
odpowiednio.
| | a | |
W przypadku kryterium porównawczego przeważnie szacujemy szeregiem |
| więc szukam |
| | nα | |
sposobu aby właśnie w ten sposób oszacować.
Tak jak to czyniłem w tych przykładach.
21 kwi 19:51