wzory redukcyjne
Asia: Wykaz, że sana liczba jest wymierna
(2+cos150)(2−sin120)
Czy dobrze liczę
(2+cos(120+30))(2−sin180−60))=
(2−cos30)(2−sin60)=
(2−√32)(2−√32)=4,75−2√3
nie wychodzi mi liczba wymierna
Gzie zrobiłam błąd?
Prosze o pomoc
20 kwi 17:34
. :
Jak już to cos150 = cos(180−30)
20 kwi 17:36
Asia: Dziękuję, źle przepisałam z kartki. Jednak wynik będzie taki sam.
Nie jest liczba wymierna
20 kwi 17:39
. :
Masz rację.... Podejrzewam że jeden ze znaków miał być przeciwny, aby wyszedł odpowiedni wzór
skróconego mnozenia
20 kwi 17:42
Asia: bardzo dziękuję
20 kwi 17:50