Wzór Taylora
Paweł: Wyznaczyć cztery pierwsze wyrazy wzoru Taylora dla funkcji f w punkcie x0 , gdy:
a) f(x) = ln(2 − 3x + x2) , x0 = 0;
Moje pytanie jest takie:
Znając wzór taylora musze policzyć f(x0) oraz 3 pochodne (1,2 i 3 rzędu i wstawić w nie x0)?
20 kwi 12:36
jc: ln(2 − 3x + x2) = ln 2 + ln (1−x) + ln (1 − x/2)
= ln 2 − (x + x2 /2 + x3 /3 + x4 / 4 + ...)
− (x/2 + (x/2)2 /2 + (x/2)3 /3 + (x/4)4 /4 + ...)
= ln 2 − (3/2) x − (5/8) x2 − (3/8) x3 − ...
20 kwi 13:23
jc: Mała usterka, napisałem + (x/4)4 /4+ ..., powinno być + (x/2)4 /4 ...
20 kwi 13:41
Paweł: O czyli ostatecznie dobrze wyliczyłem, dziękuje za pomoc
20 kwi 14:00
Min. Edukacji:
21 kwi 04:28