Pochodna rzędu 2022
Paweł: Obliczyć pochodną rzędu: ;
e)
2022 w punkcie x = π/2
dla funkcji f(x) = sin x .
f'(x) = cos x
f''(x) = −sin x
f'''(x) = −cos x
f''''(x) = − (− sin x) = sin x
f'''''(x) = cos x <−−−− tutaj zaczyna nam się powtarzać schemat, czyli co 4 rzędy się zapętla
Moje pytanie jest takie, jak szybko wyliczyć tą pochodną, bo jedyne co zauważyłem, że co 4 się
schemat powtarza?
20 kwi 12:19
Horacy z fabryki materacy: odejmuj 2022−4=2018
2018−4=2014
i tak rób aż wynik będzie któraś z liczb 1,2,3,4
20 kwi 13:23
. :
Albo prościej 2022 = 2020 + 2 = 4*505 + 2
20 kwi 13:30
Mariusz:
| dn | | π | |
| sin(x) = sin(x+ |
| n) |
| dxn | | 2 | |
21 kwi 15:21