proszę o sprawdzenie
anna: Udowodnij że suma sześcianów dwóch kolejnych liczb całkowitych niepodzielnych przez 3 jest
liczbą nieparzystą podzielną przez 9
n ∊ C
(3n+1)3 + ( 3n+2)3 = 27n3 + 27n2 + 9n +1 + 27n3 + 54 n2 + 36n + 8 =
= 54n3 + 81n2 + 45n +9 = 9 (6n3 +9n2 + 5n + 1)
n ∊ C i (6n3 +9n2 + 5n + 1) jest liczbą całkowitą nieparzystą
czyli liczba 9 (6n3 +9n2 + 5n + 1) jest liczbą nieparzystą podzielną przez 9 cnd
czy może być takie uzasadnienie
20 kwi 09:42
. :
A niby dlaczego ten wielomian przyjmuje wartości nieparzyste dla każdego n całkowitego?
Nigdzie tego nie pokazałaś.
20 kwi 11:00
ABC z roboty:
Wśród dwóch kolejnych liczb całkowitych jedna jest parzysta a druga nieparzysta
więc i jeden sześcian jest parzysty a drugi nieparzysty
Suma parzystej i nieparzystej jest nieparzysta.
Ale jak tego nie napiszesz na prawdziwiej maturze wcale nie jest powiedziane że obetną ci
punkty
20 kwi 15:27