granica, logarytm naturalny
kers02: Mam granicę do policzenia: lim przy n→∞ z ln(n+1)/π*ln(n). Sprawdziłem i wynosi to 1/π.
Dlaczego jeśli granica z ln to ∞? nieskoczonosci sie skracaja?
19 kwi 17:29
wredulus_pospolitus:
| ln(n+1) | | 1 | | 1 | |
| = |
| *logn(n+1) = |
| (logn(n*(1+ 1/n))) = |
| π*lnn | | π | | π | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ( lognn + logn(1+ 1/n)) = |
| + |
| logn(1 + 1/n) −−−> |
| + 0 |
| | π | | π | | π | | π | |
19 kwi 19:33
jc: | ln (n+1) | | ln n + ln(n+1) − ln n | | ln (1+1/n) | |
| = |
| = 1 + |
| →1 |
| ln n | | ln n | | ln n | |
19 kwi 21:26