Twierdzenie Rolle'a
Paweł: Funkcja f(x) = |x| − 2 ma dwa miejsca zerowe. Czy można zastosować twierdzenie Rolle’a dla
tej funkcji w przedziale [−2 , 2] ? Sporządzić odpowiedni wykres i uzasadnić odpowiedź.
1. Funkcja elementarna − ciągła
2. Sprawdzam czy f(a) = f(b)
f(−2) = 2 − 2 = 0
f(2) = 2 − 2 = 0
f(−2) = f(2)
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co dalej mam teraz z tym zrobić?
19 kwi 12:09
Paweł: Chodzi teraz o to, że powinienem obliczyć granicę |x|−2 dla 0+ oraz 0−, jeśli tak to wyjdzie
że jest różniczkowalna bo granice są sobie równe
19 kwi 12:25
wredulus_pospolitus:
A jakie są założenia twierdzenie Rolle'a
19 kwi 13:02
wredulus_pospolitus:
I jakiego warunku funkcja f(x) NIE spełnia
19 kwi 13:02
ite:
mylisz tezę z założeniami
19 kwi 13:03
Paweł: Założenia do tego konkretnego przypadku to będą:
Funkcja ciągła w <−2;2>
Różniczkowalna w (−2;2)
f(−2) = f(2),
Jeśli to jest spełnione to wtedy istnieje punkt c, że f'(c) = 0
19 kwi 13:27
wredulus_pospolitus:
i który z tych warunków NIE JEST spełniony dla funkcji f(x) = |x| − 2
19 kwi 13:28
Paweł: No i w tym przypadku nasza funkcja jak teraz przeanalizowałem ten przykład nie spełnia
różniczkowalności
19 kwi 13:29
wredulus_pospolitus:
co powinieneś widzieć od razu gdy tylko spojrzysz na funkcję −−− wartość bezwzględna to taki
'standardowy' przykład funkcji która nie jest różniczkowalna w R.
19 kwi 13:33
wredulus_pospolitus:
Tak więc −−− z definicji pokazujesz że f(x) nie jest różniczkowalna w x0 = 0 i piszesz
wniosek.
19 kwi 13:34
Paweł: Dobra, dziękuję za odpowiedź
19 kwi 13:39
Paweł: Dobrze myślę, że żeby pokazać z definicji to należy użyć wzoru:
lim x −> 0 ( f(x) − f(x0) / x − x0), tylko że to jest wartosć bezwzględna to 2 granice trzeba
dla 0+ oraz 0−
19 kwi 13:57
wredulus_pospolitus:
dokładnie
19 kwi 14:40