Wyznacz iloraz sinACB/sinACD
Wojtus: W trójkącie prostokątnym ABC, w którym przyprostokątne AC = 1 i AB=7, obrano na boku AB punkt D
taki, że tgACB/tgACD= 1,75. Wyznacz iloraz sinACB/sinACD //obliczylem ze AD=4 i
przeciwprostokatna druga to √17, dalej nie wiem czemu ale wychodzi mi sin wiekszy od 1
18 kwi 23:51
wredulus_pospolitus:
który sinus Ci wyszedł > 1
19 kwi 00:34
a7:

tgACB=7
tgACB/tgACD=1,75 czyli tgACB/1,75=tgACd czyli tgACD=4 czyli AD/AC=4 czyli AD=4
|CD|=
√17 |CB|=5
√2
sinACB=7/(5
√2) sinACD=4/
√17 obydwa sinusy mniejsze od 1 czyli ok
sinacB/sinACD=....
19 kwi 00:40