parametr
przecinek: Dane jest równanie: (x−3)[(3−m)x2 +mx+1]=0. Wyznacz wartości parametru m, dla których
równanie to ma 3 różne rozwiązania rzeczywiste, których suma kwadratów jest niemniejsza niż
11.
Jednym pierwiastkiem jest x=3 zatem dałem założenia odnoszące się do drugiego nawiasu:
1) 3−m≠0
2)Δ>0
3)f(3)≠0
4) x12+x22 +32≥11
Dobrze wyznaczyłem wszystkie założenia?
18 kwi 23:33
wredulus_pospolitus:
jeżeli od hasłem f(x) = (3−m)x2 + mx + 1 to tak
19 kwi 00:04
przecinek: No tak, bo jeśli znamy już jeden pierwiastek to założenia tyczą się drugiego nawiasu
19 kwi 09:27