pole kwadratu
termos:

W trójkąt równoboczny o boku długości a wpisano kwadrat. Wyznacz Jaką część pola trójkąta
stanowi pole kwadratu
18 kwi 19:51
wredulus_pospolitus:

skorzystaj z podobieństwa trójkątów
podobieństwo i masz zależność 'x' od a, wzór na pole trójkąta równobocznego, wzór na pole
kwadratu i po sprawie
18 kwi 20:16
termos: skąd wiemy ze z to h − 2x?
18 kwi 20:22
Eta:

Z własności trójkąta "ekierkowego" o katach 30
o,60
o,90
o
| a2√3 | |
a=b(2+√3) P□=3b2 i PΔ= |
| |
| 4 | |
4P□= 12b
2 4P
Δ = b
22(2+
√3)
2
i po ptokach

Możesz jeszcze usunąć niewymierność z mianownika
18 kwi 20:39
Eta:
Poprawiam 4P
Δ= b
2(2+
√3)
2*
√3
18 kwi 20:46