oblicz całkę
resse: oblicz całkę
∫ 1x4+4x2+8
granice całkowania na dole 0 na górze ∞
poproszę krok po kroku albo chociaż od czego zacząć
18 kwi 15:28
. :
Mianownik = (x2 + 2)2 + 2
Ciagnij dalej
18 kwi 16:12
. :
A w ramach czego taka calke masz? To jest przykład czy Ci to wyszło z jakiś przekształceń?
18 kwi 16:13
jc: x4+4x2+8=(x2+2√2)2 − 4(√2 − 1) x2
= (x2 + 2 x (√2 − 1)1/2 +2√2)(x2 − 2x (√2 − 1)1/2 +2√2)
i można rozkładać na sumę ułamków prostych.
Lepiej poprosić komputer...
18 kwi 17:32
resse: niestety na kolosie nie można poprosić komputera :"(
18 kwi 18:33
Mariusz:
Całkę nieoznaczoną można policzyć np tak
Aby wygodniej się liczyło można przyjąć że
a
2 = 4
√2 + 4 oraz b
2 = 4
√2 − 4
Wykonujesz podstawienia
w całce
oraz
w całce
18 kwi 20:37