środek okręgu
play: Znając współrzędne trójkąta : A(0,0) B(6,0) C(3,4) wyznacz równanie okręgu wpisanego w ten
trójkąt.
Wyznaczyłem wszystkie boki AC=5, BC=5, AB=6 oraz wysokość tego trójkąta równoramiennego a
| | 3 | |
następnie ze wzoru S=rp wyznaczyłem r= |
| . Do napisania równania okręgu jest potrzebny |
| | 2 | |
jeszcze jego środek, jak go wyznaczyć?
18 kwi 14:14
Mila:

1) S=(a,b)− środek okręgu wpisanego w Δ leży w punkcie przecięcia dwusiecznych kątów .
| | 3 | |
2) Odległość punktu S od boków Δ wynosi r= |
| ( obliczyłeś , nie sprawdzałam) |
| | 2 | |
| | 3 | |
3) CD− dwusieczna kąta C, |SD|= |
| |
| | 2 | |
Pisz równanie okręgu
18 kwi 15:16
play: Na podstawie rysunku można co prawda łatwo odczytać, ale bez rysunku skąd od razu wiedziałaś że
pierwszą współrzędną będzie x=3 ? bo y to można łatwo wywnioskować z promienia
18 kwi 15:40
. :
1) zauważyłeś że jest to trójkąt równoramienny, związku z tym środek okręgu leży na wysokości.
Zwiazku z tym znasz już pierwsza współrzędna dla tegoż przypadku (x=3).
2) wyznaczyłeś promień okręgu, związku z tym wystarczy sprawdzić jaki punkt na wysokości jest
oddalony o 'r' od podstawy (co też łatwo w tym konkretnym przypadku zrobić)
18 kwi 16:20
play: Okej dzięki bardzo
18 kwi 16:51