Równania trygonometryczne
Vzy: Wyznacz rozwiązania równania 2sinx +
√2 =
√2cosx + sin2x
Po przekształceniu wyszło mi coś takiego:
cosx = 1 i wtedy x=0
| | √2 | | π | |
sinx= − |
| i tutaj ze wzorów obliczyłam że dla k=0 wychodzi − |
| ale w odpowiedziach |
| | 2 | | 4 | |
| | 3 | |
jest jeszcze − |
| π, mógłby mi ktoś rozpisać i wytłumaczyć jak to ma być poprawnie |
| | 4 | |
rozwiązane?
Z góry wielkie dzięki!
17 kwi 23:30
Mieszko I:
na jedną stronę i przed nawias
17 kwi 23:45
Vzy: Tak, już to przekształciłam, mam problem przy samym końcu z wyznaczeniem x
17 kwi 23:48
Mieszko I:
To pokaż swoje rozwiązanie
17 kwi 23:51
Vzy:
2 sinx + √2 = √2 cosx + 2 sinx cosx
2 sinx (1 − cosx) + √2(1 − cosx) = 0
(1− cosx)(2sinx + √2) = 0
cosx=1 2sinx + √2=0
18 kwi 00:00
Vzy: Coś takiego mam i teraz nie wiem jak dalej to obliczyć. Próbuję podstawiać pod wzór x0 + 2kπ i
π − x0 + 2kπ ale nie wychodzi mi −3/4π
18 kwi 00:04
chichi:
| | √2 | |
namierzyłeś tylko jedno z rozwiązań równania sin(x) = − |
| |
| | 2 | |
18 kwi 00:13
Vzy: chichi bardzo dziękuję za rozrysowane

a mógłbyś mi jeszcze pomóc z wyliczeniem tego ze
wzorów bez używania wykresu? Bo jeśli się nie mylę można to zrobić właśnie na dwa sposoby, a
| | √2 | |
ja mam problem z rysowaniem tych wykresów jak są takie ułamki jak np. właśnie |
| |
| | 2 | |
18 kwi 00:23
. :
Wskazowka: sin x = sin(−π − x)
18 kwi 05:57