trapez i okrag
fabian: W trapez ABCD wpisano okrąg o promieniu długości 20. Ramię BC trapezu ma długość 41. Punkt jest
punktem styczności ramienia BC z okręgiem. Oblicz długości odcinków BS i CS.
17 kwi 19:43
Eta:

r
2=x*y i r=20 i x+y=41
pozostaje rozwiązać układ równań
17 kwi 22:41
fabian: skąd wiemy że xy=r2?
18 kwi 12:42
Eta:
Z podobieństwa trójkątów BOS i COS z cechy (kkk)
18 kwi 20:49
Mila:

1)
W trójkącie prostokątnym kwadrat wysokości poprowadzonej z wierzchołka
kąta prostego jest równy iloczynowi długości odcinków, na które ta wysokość
podzieliła przeciwprostokątną.
h
2=x*y
2)
Wynika to z podobieństwa ΔCDA i ΔCDB
18 kwi 20:49
Eta:
18 kwi 20:50
Eta:
18 kwi 20:55