czworokąty i koła
fabian: W trójkącie ABC dwusieczne kątów przy wierzchołkach B i C przecinają przeciwległe boki tego
trójkąta w punktach odpowiednio D, E, same zaś przecinają się w punkcie O. Ponadto na
czworokącie ADOE można opisać okrąg. Wykaż, że |<BAC| = |<OBC|+|<OCB|.
(< to znaczek kąta jakby co)
17 kwi 19:20
Eta:

1/ przejrzysty rys, zgodny z treścią zadania
2/z warunku wpisania okręgu w czworokąt
δ= 180
o−2α
to w ΔBOC : 180
−2α+γ+β=180
o
i mamy tezę....
17 kwi 22:13
Eta:
poprawiam zapis
2/ z warunku wpisania czworokąta w okrąg
17 kwi 23:49
fabian: dobrze i co dalej z tą teza bo myślę i nie wiem o co chodzi
18 kwi 11:06
. :
Piszesz:
180 − 2α + β + γ = 180 − − > 2α = β + γ
C. N. W.
Koniec
18 kwi 11:12
. :
Pytanie kluczowe − − czy wiesz dlaczego δ = 180 − 2α
18 kwi 11:13
fabian: tak wiem dlaczego dziękuję za pomoc
18 kwi 12:18