zadanie wartość bezwględna
humanista: Witam, mam zadanie na wartość bezwzględną
Wyznacz liczbę rozwiązań danego równania w zależności od parametru m:
|5−x|−|x−2|=m
Moje rozwiązanie:
Najpierw wyznaczamy przedziały
5−x>0
−x>−5
x<5
Wyrażenie 5−x jest większe od zera dla x<5
x−2>0
x>2
Wyrażenie x−2 jest większe od zera dla x>2
Następnie analizujemy równanie dla trzech przypadków
Pierwszy przypadek: x∊(−∞;2>
Niech d oznacza odległość iksa od dwójki d≥0, zatem d+3 oznacza odległość x od 5 (bo odległość
między 2 a 5 wynosi 3)
Zatem dla x∊(−∞;2> wyrażenie |5−x|−|x−2|=d+3−d=3
Drugi przypadek: x∊(2;5), d∊(0;3)
|5−x|−|x−2|=3−d−d=3−2d
Wstawiając oba końce przedziału do równości 3−2d otrzymujemy
−3<3−2d<3
Zatem dla x∊(2;5) wyrażenie |5−x|−|x−2| przyjmuje wartości z przedziału (−3;3)
Trzeci przypadek: x∊<5;∞), d≥0
Tym razem niech d oznacza odległość x od 5, przeto odległość x od 2 wynosi d+3
|5−x|−|x−2|=d−(d+3)=d−d−3=−3
Dla x≥5 wyrażenie |5−x|−|x−2| przyjmuje wartość −3
A więc:
− Jeśli m∊(−∞;−3)∪(3;+∞) to równanie nie ma rozwiązań.
− Jeśli m=−3 to rozwiązaniem równania jest każda liczba należąca do przedziału (5;+∞>
− Jeśli m∊(−3;3) to równanie ma jedno rozwiązanie należące do przedziału (2;5)
− Jeśli m=3 to równanie spełnia każda liczba należąca do przedziału (−∞;2>
W podręczniku jest rozwiązanie jeśli m∊(−∞;−3> lub <3;+∞), to równanie ma nieskończenie wiele
rozwiązań; jeśli m∊(−3;3) to równanie ma jedno rozwiązanie.
Co robię źle?
17 kwi 18:26
ABC:
jaki to podręcznik? dziwnie jakoś to robisz ale błędu nie widzę w tym rozumowaniu
17 kwi 18:36
jc: Twoja odpowiedź jest ok.
17 kwi 18:37
humanista: @ABC Kurczab Świda, czemu dziwnie? Jak ty byś zrobił?
17 kwi 20:07
humanista: Napisz mi jak prościej można zrobić
17 kwi 20:08
ABC:
napisać wzór funkcji z klamerką i zbadać jej zbiór wartości
17 kwi 20:13
ABC:
do tego nie potrzeba tej odległości którą ty wprowadzasz , wystarczy korzystać z definicji
wartości bezwzględnej
17 kwi 20:14
humanista: Robiłem tak jak jest w książce, w rozdziale o wartościach bezwzględnych nie wprowadzili
pojęcia funkcji więc zrobiłem w ten sposób co napisałem. Dziękuję za pomoc w każdym razie
17 kwi 21:02
jc: Przecież |a−b| to odległość a od b i wykorzystanie takiej definicji wydaje się najbardziej
naturalne. Bardzo ładnie rozwiązałeś zadanie.
17 kwi 21:33
humanista: Dziękuję
17 kwi 22:13