proszę o rowiązanie
anna: Budżet przeznaczony na ogrodzenie pewnej działki w kształcie trójkąta równoramiennego ABC
(|AC | = |BC | ) wynosi 12 000 zł.
Ze względu na warunki terenowe, koszt wykonania 1 metra bieżącego ogrodzenia jest różny
dla każdego z boków trójkąta ABC
i wynosi odpowiednio: 140 zł dla boku AC , 100 zł dla boku BC i 360 zł dla boku AB .
Oblicz jakie powinny być wymiary ogrodzenia,
aby odgradzało ono działkę o największym możliwym polu powierzchni.
Wymiary podaj z dokładnością do 1 metra.
17 kwi 13:33
ite:
Czyli ta działka nie istnieje, nie ma określonego rozmiaru?
A my mamy dopiero wyznaczyć w terenie trójkąt równoramienny o takich długościach boków, żeby
przy podanych cenach ogrodzeń za te12000 pln wygrodzić działkę o największej powierzchni?
17 kwi 13:43
Min. Edukacji: Δrownoboczny
17 kwi 14:06
ite:
równobocznego można by się spodziewać, gdyby cena za metr bieżący ogrodzenia każdego boku była
jednakowa
17 kwi 14:17
ite:
anna czy odpowiedź to podstawa około 15 metrów, boki po około 27 metrów ?
17 kwi 16:03
. :
Skoro to ma być trójkąt równoramienny, to mamy mocno ułatwiona sytuację.
Oznaczmy boki: a, a, 2c
140a + 100a + 720c ≤ 12000 − − − > a ≤ 50 − 3c
P = c*
√a2−c2 ≤ c*
√ (50 − 3c)2 − c2 = c*
√2500 − 300c + 8c2
| | 16c2 − 300c | | 32c2 − 900c + 5000 | |
P' = √..... + |
| = |
| |
| | 2√... | | 2√... | |
−−−> c ≈ 7.6 − − > 2c = 15
| | 6600 | |
12000 − 15*360 = 6600 − − > a ≤ |
| = 27.5 |
| | 240 | |
Stad mamy trójkąt 27,27,15
17 kwi 19:11
anna: dziękuję bardzo nadmieniam że jest to zadanie 11 z próbnej matury rozszerzonej 2023 1 kwietnia
zadania info
17 kwi 19:59
ABC:
moim skromnym zdaniem te matury z zadania info są przekombinowane , na prawdziwej takich cudów
nie będzie
17 kwi 20:19
anna: odpowiedzi nie znam a mam pytanie jaka będzie dziedzina
czy
50 −3c > 0 ⇒ c <
c ∊ (0 ; 503 )
17 kwi 20:43
ite:
Przy oznaczeniach wredulusa gdzie ramiona: a, a, podstawa 2c
muszą być spełnione warunki:
12,5 < a < 50
0 < 2c <25
17 kwi 21:28
ite:
Moje warunki oparte są na założeniu, że trzeba cała przeznaczona na ogrodzenie kwota musi
zostać wydana.
Ale czemu nie zostawić części na cele własne (konsumpcja, rozrywka, podróże)? Z treści zadania
nie wynika, że musimy skorzystać z całej kwoty (i tak jest w rozwiązaniu wredulusa) .
Wtedy oczywiście wystarczy, żeby zarówno a jak i c było większe od zera.
18 kwi 11:54
. :
@ite − masz podane, że szukamy takich wymiarów boków aby ogrodzenie obejmowało działkę o
największej możliwej powierzchni.
18 kwi 13:22
. :
@ite − − 140 + 100 + 360 = 600
18 kwi 13:25
ite:
górne ograniczenia zostają oczywiście − nieprecyzyjnie zapisałam warunki o 11:54
18 kwi 13:33
Min. Edukacji: AB=15, AC=BC=27 m
19 kwi 11:26