Prawdopodobieństwo
123: Wśród kilkuset studentów, którzy przystąpili do egzaminu z matematyki dokładnie jedna trzecia
nie znała odpowiedzi na pierwsze pytanie. Egzaminator 10 razy wybrał z tej grupy studentów
osobę i sprawdził czy zna odpowiedź na pierwsze pytanie (jedna osoba mogła zostać wybrana
kilkukrotnie). Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wśród tych wybranych 10 osób więcej niż
połowa zna odpowiedź na pierwsze pytanie.
16 kwi 18:27
wredulus_pospolitus:
| | 1 − P(X10 = 5) | |
P(X10 > 5) = |
| = ... |
| | 2 | |
i Bernoulliego dajemy
16 kwi 18:34
wredulus_pospolitus:
Albo tradycyjnie:
P(X10 > 5) = P(X10 = 6) + P(X10 = 7) + P(X10 = 8) + P(X10 = 9) + P(X10 = 10)
16 kwi 18:35
wredulus_pospolitus:
wersja z 18:34 nie jest poprawna

pośpieszyłem się z tym
16 kwi 18:36
123: Tak też już tak zrobiłem dzięki
16 kwi 18:44
123: Została tylko geometria ale już nie chce mi się
16 kwi 18:47