dana jest funkcja f
fabian:
Dana jest funkcja określona wzorem f(x) = (x 3 + k)/x dla kazdej liczby rzeczywistej x=/= 0
Oblicz wartość k, dia
której prosta o równaniu y = − x jest styczna do wykresu funkcji f.
16 kwi 18:11
Althea: Nie mam do końca pewności, czym ma być "x 3" (x*3? x−3? x+3? coś jeszcze innego?), ale
zinterpretuję to jako 3x. Pomysł mam taki:
f(x) = {U}{3x+k}{x}
Obliczmy pochodną:
f'(x) = {U}{3*x − (3x+k)*1}{x2} = {U}{3x − 3x − k}{x2} = {U}{− k}{x2}
Korzystamy tutaj ze wzoru na styczną:
y = f'(x0)(x−x0)+f(x0)
Przekształćmy ten wzór:
y = f'(x0)*x −x0*f'(x0) +f(x0)
Mamy podaną już tę styczną w zadaniu: y = −x. Tutaj współczynnik a = −1, b = 0, czyli:
f'(x0) = −1
−x0*f'(x0) +f(x0) = 0
I teraz podstawiamy:
{U}{− k}{x02} = −1
−k = −x02
x02 = k
x0 = √k lub x0 = −√k
−x0 * {U}{− k}{x02} + {U}{3x0+k}{x0} = 0
{U}{k}{x0} + {U}{3x0+k}{x0} = 0
{U}{3x0+2k}{x0} = 0
Ale dalej nie mam pomysłu co zrobić, bo wyjdzie sprzecznie, a nie powinno. Nie wiem, czy
interpretacja, że x 3 to 3*x była zła, czy coś innego.
22 kwi 20:37
. :
Z pewnością nie ma tam znaku mnozenia
22 kwi 20:53