Stereo
123: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny, w którym tangens jednego z kątów ostrych jest
równy m > 0 . Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa mają długość b > 0 . Jakie powinno być
pole podstawy ostrosłupa, aby jego objętość była największa? Oblicz tę największą objętość.
16 kwi 17:41
wredulus_pospolitus:
1) skoro długości wszystkich krawędzi ścian bocznych są sobie równe to oznacza, że spodek
wierzchołka pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na podstawie
2) podstawa to trójkąt prostokątny, związku z tym środek okręgu opisanego na tymże trójkącie
leży w połowie przeciwprostokątnej
tak więc mamy:
h =
√b2 − R2
(2R)
2 = x
2 + y
2
| | x | | y2(1+tgα) | |
tgα = |
| −−−> x = ytgα −−−> R2 = |
| −−−> |
| | y | | 4 | |
−−−> h =
√ b2 − y2(1+tgα)/4
| | 1 | | y2tgα*√ b2 − y2(1+tgα)/4 | |
V(x,y,h) = |
| xyh ===> V(y) = |
| |
| | 6 | | 6 | |
szukasz maksimum
16 kwi 18:09
123: Dokładnie tak samo zrobiłem, nie da się inaczej okej
16 kwi 18:13
123: Z tym że zgubileś tg²a
16 kwi 18:20