Dwusieczne
123: W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczne kątów przecinające boki AB i AC tego trójkąta w
punktach – odpowiednio – L i K . Punkt P jest punktem przecięcia tych dwusiecznych. Długości
boków trójkąta ABC spełniają warunki: |AB |+ |AC | = 1 oraz
|BC |² + 3|AC | = 3|AC |² + 1.
Udowodnij, że punkt A leży na okręgu opisanym na trójkącie KLP .
16 kwi 17:29
mttn_mk: Zauważmy że wystarczy dowieść że α = π/3 (60 stopni).
Wtedy na wielokącie AC'PB' (punkty C' oraz B' zastępują podane w treści zadania − odpowiednio L
i K, ponieważ odpowiednie indeksowanie to skarb) da się opisać okrąg.
Jako że taki okręg jest tylko jeden to jest on też okręgiem opisanym na C'PB'(KLP).
Następnie wykorzystamy twierdzenie cosinusów:
c2 + b2 −2cb cos α = a2
przy czym a, b i c to boki leżące naprzeciw odpowiednio wierzchołków A,B i C.
16 kwi 23:58
mttn_mk: Resztę pozostawiam tobie, jak nie pójdzie to napisz, zerknę tu jutro.
16 kwi 23:59
123: Tak zrobiłem bez pomocy dzięki
17 kwi 16:38