Prawdopodobieństwo
Kajka: Grupa przedszkolaków, wśród których jest 8 dziewczynek i 6 chłopców, przygotowuje
przedstawienie. Do obsady potrzeba jednej dziewczynki do roli kroliwej jednego chlopca do roli
krola i dwoje dzieci ktore zagrają dworzan.
Jakie jest prawdopodobieństwo ze dworzan zagrają sami chłopcy ? ≥
15 kwi 21:34
Eta:
8 D, 6 CH razem 14 osób
| | | | | | | |
|Ω|= | * | * | ( 1 królowa, 1 król i 2 inne osoby) |
| | | | |
|Ω|= 8*6*6*11
| | | | | | | |
|A| = | * | * | ( 3 chłopców w tym 1 z nich ma być królem to 2 dworzanami |
| | | | |
i 1 królowa )
|A|= 20*3*8
15 kwi 23:11