Geometria Analityczna
Karol: Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A = (− 5,3) i B = (0,6) , którego środek
leży na prostej o równaniu x− 3y + 1 = 0 .
Jestem na etapie, żę |AS|2=|AB|2 i jak liczę długość |AS|2 podstawiając za y 1/3x+3 wychodzi
mi ujemna delta i nie wiem co dalej.
15 kwi 17:00
ABC:
nie lepiej napisać równanie cięciwy AB , puścić do niej prostopadłą i przeciąć z daną prostą ?
15 kwi 17:13
. :
ABC − czyli środkowa odcinka
15 kwi 17:15
ABC: no symetralną , sądziłem że każdy nauczyciel uczy tej metody ale może byłem zbytnim optymistą
15 kwi 17:16
Mila:

k: x− 3y + 1 = 0
1) Symetralna AB:
A=(− 5,3) B = (0,6)
(x+5)
2+(y−3)
2=x
2+(y−6)
2
dokończ
15 kwi 18:11
Jolanta: Czy taki wzór jest w wybranych wzorach matematycznych dla maturzystów ?
15 kwi 23:19
Eta:
O jaki Jolu wzór pytasz ?
15 kwi 23:20
Jolanta: Pytam o to co napisał ABC równanie cieciwy
16 kwi 13:41
Jolanta: Cięciwa leży na prostej przechodzącej przez A i B Czyli napisalabym równanie prostej
przechodzącej przez punkt A i B Otrzymam współczynnik kierunkowy a Policzylabym srodek
odcinka AB Przechodzi przez niego symetralna ,której współczynnik kierunkowy= −1/a
W miejscu gdzie podana prosta przecina się z symetralna leży środek okregu
16 kwi 13:53