matura
ziemia: niech a = log 12 (2)
wykaz ze
log 6 (64) = (6a) / (1−a)
czy na maturze jak jest takie zadanie moge po prostu pod a podstawic ten logarytm i pokazac ze
L=P? czy musze koniecznie tak przeksztalcic bez podstawiania
15 kwi 16:12
PR713: Możesz podstawić, jest to poprawne
15 kwi 16:34
PR713: Możesz zarówno przekształcić założenie, jak i tezę. Tak samo w geometrii i innych tego typu
zadaniach
15 kwi 16:34
Mila:
Np. tak:
log
6(64)=log
6(2
6)=6log
6(2)
| | log12(2) | | 6a | | 6a | |
L=6* |
| = |
| = |
| ⇔ |
| | log12(6) | | | | log12(12)−log12(2) | |
15 kwi 18:23