Narysuj wykres ciągu (an) określonego wzorem
adaś: Narysuj wykres ciągu (an) określonego wzorem a) an=5n kwadrat − 10 i 1<n<5 b) bn = 4n/n−1 i 2<
bądź równe n < bądź równe 6
7 mar 21:08
7 mar 21:20
Jack: a) ta nierówność 1<n<5 oznacza że bierzemy "n" z tego przedziału. Skoro jest to ciąg to mozemy
brać jedynie liczby naturalnego z tego przedziału. Bierzemy po kolei i wstawimy do wzoru,
czyli a(n)=5n.
Np. dla a(n)=5n
a(1)=5*1= 5 .
a(2)=5 *2 =10.
Dalej, przedstawiamy to na wykresie, podobnie jak zwykłą funkcję, z tą jednak różnicą że nie
łączymy tych punktów, ale zostawimy "kropki" na wykresie.
7 mar 21:29
adaś: dzięki !

z b sobie poradzę
7 mar 23:50
Jack:
7 mar 23:54
adaś: to ma byc wykres X czy x i y

o.0
8 mar 00:20
Jack: x to jakby n oraz y to a(n)
8 mar 00:23
adaś: oki tak zrobiłem własnie

domyslilem sie bo co m iz wykresu x xD
8 mar 00:37