matematykaszkolna.pl
Konkurs kaszojadka: Mam prośbę Czy ktoś może zerknąć na Olimpus konkurs 7 klasa i zadanie 18? Ja zaznaczyłam odpowiedzi A,B na konkursie A w kluczu jest A Co sądzicie?
14 kwi 18:42
kaszojadka: Tegoroczny 2022/2023
14 kwi 18:43
wredulus_pospolitus: a dajże link do zadania
14 kwi 19:02
14 kwi 19:06
wredulus_pospolitus: także bym również B zaznaczył
14 kwi 19:10
ABC: jest uwaga x−liczba naturalna , więc ci odrzucą B , chociaż rozumiem twój tok myślenia
14 kwi 19:10
ABC: są dozwolone kombinacje x−2+x−1+x ,x−1+x+x+1 , x+x+1+x+2 bo musi wystąpić x ale takiego pytania bym nie dał mimo wszystko bo to sztuczne ograniczenie
14 kwi 19:11
kaszojadka: ale liczba x+1 to też liczba naturalna a x−2 oraz x−1 mogą nie być, bo jeżeli to x =0? chociaż nie wiem, im chodziło raczej, że to nie jest jakaś konkretna l. naturalna tylko ogólne oznaczenie
14 kwi 19:14
ABC: nie rozumiesz, musisz użyć litery x w tej sumie jako pierwszej drugiej lub trzeciej liczby i dlatego tylko to może wyjść co ja wyżej napisałem a spośród trzech wyników tylko jeden był w twoim kluczu
14 kwi 19:17
kaszojadka: chyba, że tak... no nie wiem. da się to zrozumieć na dwa sposoby
14 kwi 19:20
ABC: jestem od 29 lat nauczycielem to potrafię wniknąć w psychikę tych dupków co układają pytania, powinni byli przewidzieć wątpliwości i zmienić treść ale uznali pewnie że ta uwaga o x wszystko wyjaśnia i jak widać po tobie założenie było błędne emotka
14 kwi 19:30
wredulus_pospolitus: @ABC −−− na jakiej podstawie sądzisz, że jedną z trzech liczb naturalnych MUSI być x Jak dla mnie nie ma tutaj nic co by to sugerowało. Jedyne co nam daje zapis w nawiasie to pewność, że x + c ; c ∊ N będzie liczbą naturalną
14 kwi 23:09
kerajs: Argument za odrzuceniem B to: sumy trzech najmniejszych liczb naturalnych nie można wyrazić formą: 3x+6 , (gdzie x jest liczbą naturalną) Problem i tak rozbija się o to, czy '' suma trzech kolejnych liczb naturalnych'' należy rozumieć jako ''KAŻDA suma trzech kolejnych liczb naturalnych''.
15 kwi 13:56