Tw. Talesa
Anna:

Kolumny przedstawione na rysunku w rzeczywistości mają równe wysokości. Liczby na rysunku
oznaczają długości narysowanych odcinków w milimetrach
a) Uzasadnij, że w rzeczywistości odległość między kolumnami RP i TS jest inna niż między
kolumnami TS i WU.
Moje rozwiązanie (nie wiem czy dobre):
Z trójkątów podobnych XUW i XST
XW | | XT | |
| = |
| ⇒ 3XW=2XT ⇒ 3XW=2(TW+XW) ⇒ XW=2TW |
10 | | 15 | |
Z trójkątów XPR i XST:
XT | | 15 | | XW+TW | | 3 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒4XW+4TW=3TR⇒4TW=TR |
TR | | 20 | | TR | | 4 | |
4TW=TR, co oznacza, że odległości pomiędzy kolumnami PR i ST a ST i UW są różne.
b) Przypuśćmy, że przed kolumną oznaczoną na rysunku RP w tej samej linii stoi jeszcze jedna
kolumna o tej samej wysokości, ale jej odległość ( w rzeczywistości) od kolumny RP jest taka
sama jak odległość między kolumnami RP i TS. Ustal, jaką długość powinien mieć odcinek
przedstawiający tę kolumnę na rysunku.
I tutaj nie wiem jak rozwiązać