Geometria analityczna
Tomek: Środek symetrii prostokąta o polu równym 64 ma współrzędne (2; 2), a jeden z jego boków zawiera
się w prostej o równaniu −x = y + 8 = 0. Wyznacz współrzędne boków prostokąta.
13 kwi 19:11
wredulus_pospolitus:
−x
= y + 8 = 0 <−−−− jaki tam znak jest
13 kwi 19:14
Tomek: źle się wpisało, tam jest minus
13 kwi 19:26
Jolanta: wzór na odległosc punktu od prostej znasz ?
13 kwi 19:31
Jolanta: wzór na odległosc punktu od prostej znasz ?
13 kwi 19:31
wredulus_pospolitus: Jolanta −−− a co to ma do rzeczy
13 kwi 19:50
wredulus_pospolitus:
ach −−− boków

a ja przeczytałem, że wierzchołków
13 kwi 19:52
wredulus_pospolitus:
Chociaż teraz nie kumam polecenia zadania: wyznacz współrzędne BOKÓW prostokąta.
13 kwi 19:53
Jolanta: a ja przeczytałam długości boków
13 kwi 20:01
Tomek: chodzi o współrzędne rogów prostokąta
13 kwi 20:48
wredulus_pospolitus:
To tylko jeden ze sposobów
1) wyznaczasz prostą prostopadłą do podanej prostej, która będzie przechodzić przez punkt
symetrii
2) wyznaczasz punkt przecięcia się tych dwóch prostych (potrzebne później)
3) wyznaczasz długość odcinka pomiędzy punktem symetrii i wyznaczonym punktem przecięcia
4) podwojona wartość będzie długością jednego z boków
5) masz pole −−− wyznaczasz długość drugiego boku
6) 'odkładasz' połowę długości tegoż drugiego boku z punktu przecięcia (punkt 2) na prostej
podanej w zadaniu −−− masz współrzędne dwóch wierzchołków
dalej sobie poradzisz
13 kwi 21:07