Ciągi
Xyz : Hej, mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak mam rozpoznać kiedy w zadaniu z treścią tworzy się ciąg
geometryczny a kiedy arytmetyczny? Poniżej dam przykłady:
1. Pan Adam pożyczył od pana Pawła pewną kwotę pieniędzy, która miał zwrócić w osiemnastu
nieoprocentowanych ratach. Pierwsza rata wynosiła 420 zł, a każda następna była o 20 zł
mniejsza od poprzedniej. Jaka była wysokość ostatniej raty? Jaką kwotę pożyczył pan Adam?
I tutaj w rozwiązaniu pisze, że jest to ciąg arytmetyczny
2. Jacek dostał pracę z zarobkami za pierwszy rok pracy wynoszącymi 50 000 zł. Po każdym
przepracowanym roku jego roczna pensja będzie wzrastać o 5%. Oblicz jaką pensję roczną będzie
miał Jacek w siódmym roku pracy oraz ile pieniędzy zarobi w ciągu tych siedmiu lat. Wynik
podaj z dokładnością do 1 zł
A tutaj ciąg geometryczny
Jak można wyczytać to z treści? Byłabym bardzo wdzięczna jakby ktoś mi to wytłumaczył, z góry
bardzo dziękuję
13 kwi 18:54
Jolanta: a1=420 a2=420−20 a3=400−20 masz stała róznicę Rozumiesz ?
13 kwi 19:08
Jolanta: Chcesz,zeby ci pomóc.Czekam ale nie odpowiadasz czyli co juz wszystko jasne
13 kwi 19:29
Xyz : Tak, rozumiem. Przepraszam, że wcześniej nie odpisałam
13 kwi 19:57
Jolanta: czyli mamy róznicę r=−20 Jeżeli jest różnica to ciąg jest arytmetyczny Ten jest malejący
420,400,380, ......a18 bo jest 18 rat
13 kwi 20:06
Xyz : A w tym zad.2 chodzi o to, że ta różnica nie jest stała prawda? Bo za każdym razem 5% będzie
inne, dobrze myślę?
13 kwi 20:13
Xyz : I skoro nie jest stała to będzie to ciąg geometryczny?
13 kwi 20:14
Jolanta: Tak zmienia sie nie o tylko razy
13 kwi 20:16
Jolanta: w ciągu geometrycznym masz stały iloraz np 2 ,4 ,8 ,16
13 kwi 20:17
Jolanta: | | a2 | | a3 | |
kazdy nastepny wyraz jest w ty przypadku 2 razy większy q= |
| = |
| =2 |
| | a1 | | a2 | |
13 kwi 20:19
Jolanta: | | an+1 | |
wzor na iloraz q= |
| |
| | an | |
13 kwi 20:20
Xyz : Super, teraz to rozumiem

bardzo dziękuję za pomoc!
13 kwi 20:21
13 kwi 20:21
Jolanta:
13 kwi 20:22