Ile liczb 5 cyfrowych można utworzyć z liczby 66273762
Tobad: ile liczb pięciocyfrowych można utworzyć z liczby 66 273 762 ?
{2,2,3,6,6,6,7,7}
13 kwi 12:52
wredulus_pospolitus:
yyyy ale w jaki sposób powstają te 5−cio cyfrowe liczby
13 kwi 18:33
Tobad: no wykorzystujesz wszystkie cyfry z liczby 66273762.
Na forum bylo podobne pytanie :
Ile liczb 5−cyfrowych można utworzyć z cyfr liczby 75 22 65 22?
odpowiedz byla taka
1) 4x dwójka + któraś z pozostałych:
3*5 = 15 sposobów
2) 3x dwójka + 2x piątka:
nawias
5
nawias
nawias
2
nawias
= 10 sposobów
3) 3x dwójka + po 1x dwie (różne) inne:
nawias
3
nawias
nawias
2
nawias
*5*4 = 60 sposobów
4) 2x dwójka + 2x piątka + inna:
2*6*5 = 60 sposobów
5) 2x dwójka + po 1x trzy (różne) inne:
5*4*3 = 60 sposobów
6) 1x dwójka + 2x piątka + po 1x siódemce i 1x szóstce:
5*4*3 = 60 sposobów
∑ = 15+10+60+60+60+60 = 265 sposobów
13 kwi 20:53
wredulus_pospolitus:
musisz rozpatrzeć takiej możliwości:
1) a a b c d (jedna cyfra podwójnie wybrana, pozostałe pojedynczo)
2) a a b b c
3) a a a b c
4) a a a b b
więcej opcji nie ma. Sprawdzasz które cyfry mogą być wybierane w tych przypadkach pod dane
'literki' i liczysz
13 kwi 21:10