matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Logarytmy
Werve:
Wykaż, że gdy a,b∊(0,1) to: log
a
2ab
a+b
+log
b
2ab
a+b
≥2 Wiem, że trzeba użyć zależności pomiędzy średnimi, ale co dalej?
12 kwi 16:16
. :
a+b
≥
√
ab
2
Wiec
2ab
≤
√
ab
a+b
2ab
Wiec log
a
≥ log
a
√
ab
Analogicznie drugi logarytm
a+b
Wiec L ≥ log
a
√
ab
+ log
b
√
ab
= 0.5 * ( 1 + log
a
b + log
b
a + 1) =
1
= 0.5( 2 +log
a
b +
log
a
b
Dokończ
12 kwi 18:13
. :
I pytanie − czy wiesz skąd te 'wiec'
12 kwi 18:13
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick